WordPress-hemsida: hur du skapar en hemsida på mindre än en timme

Skriven av

Axel

Publicerad

WordPress-hemsida
Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

När du skapar en egen hemsida kan det vara svårt att veta var du ska börja. I vissa fall kan det till och med verka omöjligt, eftersom du sällan har erfarenhet av kodning och utveckling av hemsidor till att börja med. Som tur är kan vi ge dig goda nyheter – det finns ett antal bra plattformar som gör det otroligt enkelt att skapa en webbplats på mindre än en timme. 

I den här artikeln tar vi en titt på en av de mest populära CMS-plattformarna (Content Management System) på marknaden, WordPress. Detta är en tjänst som låter dig utveckla webbplatser för allt från företag och bloggare till frilansare, och sedan publicera ditt innehåll på ett enkelt sätt. 

För att göra det så enkelt som möjligt tar vi dig genom hela processen steg för steg, så att du enkelt kan skapa din egen WordPress-hemsida på kortast möjliga tid. Vi kommer också att titta på några praktiska tips och tricks som kan vara till nytta på vägen. Låter det tekniskt och svårt? – Låt inte det skrämma dig! Om du följer vår guide är vi övertygade om att du kommer att ha en hemsida igång på nolltid.

Vad vi går igenom i den här guiden:

  1. Webbhotell för din webbplats
  2. Hur man installerar WordPress CMS
  3. Välj ditt tema (design)
  4. Installera tillägg
  5. Några tips och tricks

WordPress.com VS. WordPress.org – vilken är bäst?

En fråga som ofta dyker upp i början är vad skillnaden mellan wordpress.com och .org egentligen är. Så innan vi börjar med vår guide ska vi klargöra detta en gång för alla. Detta med plattformar och CMS kan låta komplicerat, men skillnaden är relativt enkel att förklara. 

Den största skillnaden mellan dessa två tjänster är vem som är host för din webbplats, dvs. var din webbplats lagras på internet. WordPress.com är en plattform som hanterar allt åt dig, så du behöver inte installera några tillägg, CMS eller liknande på din server. Detta är utan tvekan den enklaste tjänsten, men den har också vissa begränsningar. 

De flesta väljer därför att använda wordpress.org för sina webbplatser, och det är denna tjänst som vi kommer att använda när vi går igenom vår guide. Detta är den tjänst som erbjuder flest möjligheter, men du måste också installera den på din egen server. Men låt dig inte skrämmas, det är mycket enklare än det låter.

Vilken WordPress-plattform ska du välja?

Som vi nämnde tidigare finns det betydande skillnader mellan .com- och .org-plattformarna för WordPress, men när du inte har använt dem tidigare kan det vara svårt att välja. Vi ska därför ta en snabb titt på vad de två tjänsterna innehåller och vad som är bäst lämpat för vad. 

WordPress.org är den bästa tjänsten för dig som vill ha full kontroll över din webbplats, både när det gäller innehåll och utseende. Denna frihet är dock förenad med vissa skyldigheter, så det blir mer arbete att använda den här tjänsten än att välja .com-modellen. Du måste bland annat köpa egna domäner, webbhotell och installera de olika komponenterna själv, men med hjälp av vår guide borde det inte vara någon utmaning. Den största fördelen är att den här tjänsten är gratis att använda, dock måste du betala för webbhotell och domäner.

WordPress.com är ett universalverktyg för dig som bara vill skapa en enkel hemsida men inte vill ha ansvar för underhållet. Den här tjänsten är också gratis att börja med, men du kan förvänta dig att få en URL som till exempel hemsida.wordpress.com. Om du vill ha en egendefinierad URL som https://webbskaparen.se kommer detta vara ett verktyg som du måste köpa och betala för. Du kan också anpassa utseendet med en rad olika verktyg, men det är inte lika flexibelt som .org-tjänsten.

Vi rekommenderar vanligtvis att du använder .org-tjänsten eftersom det är den bästa investeringen på lång sikt. Om du bara vill skapa en enkel blogg eller webbplats, men inte är särskilt intresserad av design, kan .com vara ett kostnadseffektivt alternativ att välja. Vi kommer dock att utgå från processen för att skapa en wordpress-webbplats med .org i den här guiden. 

WordPress-hemsida: komma igång

Nu när vi har gått igenom grunderna för vad WordPress egentligen är och vilken plattform vi kommer att använda i den här guiden. Det är dags att börja med själva webbplatsen. Vi kommer att gå igenom alla nödvändiga steg ett i taget, så att du kan använda vår guide i din egen takt. 

Målet är att du ska kunna skapa din egen webbplats utan programmering, kodning eller dyra konsulter i slutet av den här guiden. Om du har några förslag eller synpunkter på den här guiden vill vi gärna höra av dig! 

Med detta sagt, låt oss börja med den nya WordPress-webbplatsen.

1. Välj domännamn och webbhotell

Det första du behöver när du skapar en hemsida är ett domännamn. Detta är den unika adress som besökare skriver in i sin webbläsare för att hitta din hemsida. Även om detta kan låta enkelt rekommenderar vi att du tar dig tid att hitta ett bra och lämpligt domännamn. Du bör använda en domän som är lätt att komma ihåg, som passar hemsidans innehåll och som inte är för lång. 

Anledningen till att ditt domännamn bör vara så enkelt som möjligt är att potentiella kunder och besökare måste kunna komma ihåg vår adress. Långa domännamn innebär också en ökad risk för felstavning, vilket ofta leder till att kunderna går någon annanstans. Sätt dig därför ner ordentligt i tankesmedjan och kartlägg några bra exempel på att komma på.

.com- eller .se-domäner?

En fråga som ofta dyker upp när man väljer ett domännamn är vilken domän man ska välja. Det finns inget universellt svar, men vår rekommendation brukar vara följande – .com-domäner om du vill ha internationell trafik och .se-domäner om du bara vill ha svenska besökare. I början kan detta vara ett svårt val, men om du är osäker rekommenderar vi att du väljer en .com-domän. 

Webbhotell för din WordPress-sida

Vi har nämnt detta tidigare, men du behöver både ett domännamn och en webbhotell för att skapa en hemsida på wordpress.org. Som vi nämnde ovan är domännamnet adressen till din hemsida på internet, medan ett webbhotell är den faktiska platsen där din hemsida lagras. Det finns ett antal olika alternativ här, men för dem som startar en helt ny hemsida rekommenderar vi en leverantör som erbjuder bra kvalitet till ett bra pris. Du kan alltid uppgradera eller flytta ditt webbhotell senare, så det är inte mycket fel du kan göra på det här området. 

Våra rekommendationer för dem som vill ha ett pålitligt webbhotell utan att betala en förmögenhet är leverantörerna Hostinger.com och One.com. Båda är kompatibla med WordPress-plattformen och erbjuder en väldigt enkel process för att installera ditt CMS. Om du vill gå din egen väg och hitta ett annat webbhotell än det som vi har rekommenderat har vi listat de detaljer som du bör leta efter nedan. 

  • PHP version 7.4 eller senare
  • MySQL version 5.6 och nyare ELLER MariaDB version 10.1 och nyare
  • Stöd för HTTPS 
  • 1-klicksinstallation av wordpress (inte ett måste, men det gör jobbet mycket enklare)

2. Installera WordPress

Nu när vi har både domännamn och webbhotell är det dags att installera WordPress på vår webbplats. Som vi nämnde i början av den här guiden är detta den punkt som många fruktar – men det behöver inte vara en svår uppgift. I de flesta fall kan du installera den med bara några få tryckningar.

I det här exemplet utgår vi från Hostinger.coms tjänst som låter dig installera WordPress på bara några minuter. Eftersom Hostinger är kompatibelt med WordPress är dess CMS redan installerat i kontrollpanelen och du behöver därför bara aktivera installationen. Nedan kan du se hur du installerar WordPress i fyra enkla steg. 

  1. Gå in på din kontrollpanel för webbhotell genom att logga in med ditt användarnamn och lösenord. 
  2. På kontrollpanelen hittar du Auto installer, som är det verktyg som vi kommer att använda för den här uppgiften. 
  3. Sök nu efter WordPress i sökrutan och klicka på WordPress-ikonen som dyker upp. 
  4. Då kommer du till en sida där du måste ange information om din webbplats, bland annat domännamn, önskat språk (i CMS-systemet), administratörens användarnamn (det du loggar in på webbplatsen med), administratörslösenordet (använd ett svårt lösenord för ökad säkerhet), administratörens e-postadress (för att återskapa bortglömda lösenord), titeln på din webbplats och slutligen en eventuell undertitel.
  5. När du är klar med formuläret trycker du på Installera och Hostinger installerar WordPress med de inställningar du har angett. 

3. Anpassa utseendet på din WordPress-hemsida

Det finns otaliga sätt att anpassa designen på din webbplats, men i den här guiden har vi valt att använda det populära tillägget Elementor med WordPress-temat Astra. Båda dessa finns i en kostnadsfri och en betald variant, men för en enkel design räcker den kostnadsfria varianten gott och väl. 

star icon

Priser från: $49/år – $999/år

star icon

Gratis provperiod: Ja

8.4

Vår bedömning

Fördelar

  • star iconBra samarbete med Astra-tema
  • star iconAttraktiva priser
  • star iconNybörjarvänlig

Nackdelar

  • star iconHemsideprogrammet kan verka långsamt för avancerade användare
  • star iconFungerar endast med WordPress

För att göra den här delen så tydlig som möjligt har vi valt att dela in den i steg från installation till design. Många som använder WordPress för första gången kan tycka att den här processen är lite teknisk, vilket vi försöker undvika. Följ därför våra enkla steg så får du snabbt en förståelse för hur Astra och Elementor fungerar tillsammans. 

3.1. Installation av Astra + Starter Templates-tillägget

I de flesta fall kommer du automatiskt till din WordPress-instrumentpanel efter installationen, men om detta inte sker kan du hitta inloggningssidan genom att lägga till /wp-admin i slutet av din webbplats. Till exempel mittdomenenavn.com/wp-admin. 

Så snart du har loggat in i WordPress kommer du att mötas av en instrumentpanel där du får ett antal valmöjligheter. Det är denna panel (instrumentpanel) som utgör ditt CMS, dvs. WordPress. Här kan du anpassa designen, publicera innehåll, ändra tillvägagångssätt och hitta tillägg (funktioner) för din webbplats. 

Till att börja med är det designen vi behöver ändra, så gå ner till Utseende (på svenska) eller Appearance (om du har installerat den engelska versionen av WordPress). Här kan du söka efter olika teman, till exempel Astra. Det här är ett mycket enkelt tema att använda, men ger dig samtidigt många möjligheter att anpassa din webbplats. 

När du har hittat Astra i urvalet trycker du på installationsknappen under temat. Den installeras sedan automatiskt på ditt webbhotell, och när den är helt installerad trycker du på aktivera. Du har nu ändrat temat för din webbplats till Astra. Vi är dock inte riktigt klara än, fördelen med Astra är att de erbjuder ett antal färdiga mallar, men för dessa behöver vi ett plugin. 

I din WordPress-instrumentpanel går du därför till tillägg (på svenska) eller plugins (engelsk version). Här hittar du en liknande sida som för teman, men nu måste vi söka efter Starter-mallar. När du hittar tillägget Starter Templates från Brainstorm Force trycker du på Installera nu och sedan Aktivera

3.2 Välj en mall för din hemsida

När vi har installerat Astra + Starter-mallarna är det dags att välja den mall vi vill arbeta med. Det är detta som gör Astra så praktiskt att använda, du kan fritt välja mellan ett stort antal webbplatser. För att komma igång går du tillbaka till Utseende -> Astra-options -> Starter Templates

Du kommer nu att se en lång lista med olika webbplatser, eller så kan du söka efter specifika ämnen som blogg, företag, butik osv. När du har hittat det utseende du vill ha som utgångspunkt för din webbplats trycker du på Import site. Detta startar installationen av den önskade mallen. Här rekommenderar vi att du installerar webbplatsen med det nuvarande innehållet (import content) så att du får rätt utseende. Du kan alltid ta bort det här innehållet senare när din egen webbplats är redo att publiceras. 

Så snart detta arbete är klart (det tar vanligtvis bara några minuter) kan du se din nya webbplats. Om du trycker på detta kommer du till den nya wordpress-webbplatsen där Astra nu är fullt installerad. 

3.3 Anpassa utseendet på din WordPress-hemsida

Nu när vi har installerat det utseende vi vill ha är det dags att göra de personliga ändringar vi vill ha. Det är detta som gör WordPress + Astra till den tjänst som vi föredrar att bygga hemsidor med. När du är på din hemsida ser du att det finns ett verktygsfält högst upp på skärmen. Här finns en knapp som heter Anpassa eller Customize om du använder den engelska versionen.

Här kan du göra en rad ändringar, som till exempel:

  • Den färgpalett som används på din hemsida
  • Vilken layout du vill ha på innehållet
  • Vilket typsnitt som ska användas
  • Titeln på din hemsida
  • Vilken meny du vill ska visas och var
  • Ladda upp din egen logotyp för användning på din webbplats

Det viktigaste att komma ihåg här är att inga ändringar träder i kraft förrän du trycker på publicera, så du kan leka med olika ändringar utan att det påverkar den aktuella sidan. Kom ihåg att alla ändringar inte sparas om du inte publicerar dem. 

3.4 Anpassa layouten med Elementor

I kapitel 3.3 talade vi om vilka anpassningar du kan göra med hjälp av anpassningsfunktionen i WordPress, men det är bara ytliga ändringar. Om du vill göra det möjligt för dig att skapa nya sidor på ditt eget nätverk, flytta på element, ändra bilder eller liknande – så kan du använda Elementor

Du installerar det på samma sätt som vi har sett tidigare, genom att gå till Extensions, leta upp Elementor och sedan installera tillägget. När du har installerat den kan du göra alla ändringar du vill på ett snabbt och enkelt sätt. Det enklaste sättet är att gå till den aktuella sidan som du vill ändra och sedan välja Edit with Elementor i verktygsfältet högst upp på skärmen. 

 logo

Passar perfekt for WordPress!

Du kan nu använda Elementor för att flytta runt element, ändra bilder eller anpassa utseendet på din sida. Du kan också utöka webbplatsen med olika element eller funktioner om du vill.

4. Installera tillägg (plugins) på din WordPress-hemsida

Vi har redan nämnt tillägg eller så kallade plugins i den här guiden, men vi fortsätter med en snabb sammanfattning av hur de fungerar. WordPress är en tjänst som gör det möjligt att installera en mängd olika tillägg som utvecklats av tredje part. Detta är exempelvis tjänster som Astras Starter Template och Elementor som vi har tittat på tidigare. 

Det finns dock tusentals andra tillägg du kan använda på din hemsida, som alla lägger till en eller flera önskade funktioner. Det gäller till exempel integration av Instagram-flöden och andra sociala medier, kontaktformulär, annonsering, nyhetsbrev och mycket, mycket mer.

Det viktigaste att veta om dessa är att du bör undvika onödigt många, eftersom det ofta leder till att din webbplats laddas långsamt. Du bör också se till att de uppdateras med den senaste versionen så att säkerheten och funktionaliteten bibehålls. Här kan du spara mycket tid genom att aktivera automatisk uppdatering, en funktion som du hittar under fliken Tillägg i din WordPress-instrumentpanel. 

5. Publicera ditt innehåll!

Du bör ha en färdig webbplats redo för ditt innehåll. Vi har gått igenom allt du behöver veta om att installera teman (Astra), tillägg (Elementor) och hur du kan kombinera dessa för att få en professionell wordpress-webbplats på kortast möjliga tid. Det enda som saknas nu är det innehåll som du vill fylla din webbplats med. Här är två olika kategorier som du bör känna till, båda med sina egna funktioner.

Du använder inlägg för att publicera innehåll på din webbplats. Det kan vara en blogg, guider (som den du läser nu) och annan text som du vill publicera på din webbplats. Det används ofta för att hålla aktiviteten på din webbplats uppe över tid. 

Sidor är det andra som du kan välja att publicera på din webbplats. Detta är innehåll som liknar inlägg, men det passar bäst för mer statiskt innehåll som du behöver ha synligt på din webbplats. Det är detta som vi använder för innehåll som Om oss, Kontakta oss, Personlig information och liknande sidor.

Det spelar ingen större praktisk roll vilken av dessa du väljer att använda, men det kommer att påverka din SEO-strategi. Inlägg passar bäst för innehåll som uppdateras eller publiceras ofta, medan sidor passar bäst för statiskt innehåll som sällan ändras. Du behöver pelare och kluster när du utvecklar SEO-strategin för din webbplats. Detta faller dock utanför ramen för den här guiden, eftersom SEO är ett helt annat område att sätta sig in i. 

Sammanfattning – WordPress-hemsida

I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om en WordPress-hemsida. Vi har också tittat på hur du kan skapa din egen webbplats helt utan kodning och hur du kan skapa en snygg design med hjälp av kombinationen Astra + Elementor som vi rekommenderade. Det är också värt att notera att det finns betalvarianter av båda dessa verktyg, men för en enkel hemsida är det sällan värt investeringen.

Om du däremot tänker skapa ett stort antal sidor och vill ha mer flexibilitet i design och layout är det värt att köpa dessa premiumutgåvor. Innan du gör det rekommenderar vi dock att du lär dig båda verktygen väl, så att du är säker på att de behövs och att du får ut det mesta av de olika funktionerna.

Om du har kommit hela vägen hit hoppas vi att du har hittat vår guide och att du är redo att publicera din egen hemsida med WordPress!

Ofta ställda frågor om WordPress-hemsida

Vad är fördelarna med att använda WordPress för att skapa en webbplats?

Fördelarna med att använda WordPress för att skapa en webbplats inkluderar möjligheter till full anpassning, stöd för en mängd teman och plugin, samt en stor och hjälpsam community. WordPress är också en kraftfull plattform som stödjer både enkel och avancerad funktionalitet, inklusive SEO och e-handel.

Kan man använda WordPress för att skapa en e-handelswebbplats?

Ja, det är möjligt att använda WordPress för att skapa en e-handelswebbplats. Det finns en mängd plugin och e-handelslösningar tillgängliga för WordPress, som gör det möjligt att lägga till produkter, hantera order och acceptera betalningar.

Hur användarvänlig är WordPress?

WordPress är intuitivt och lätt att använda för många användare, men det kräver också en viss mängd teknisk kunskap och förståelse för att använda det effektivt. Användare som är nya till WordPress kan behöva lära sig grundläggande begrepp och funktioner för att kunna använda plattformen till full potential.

Finns det begränsningar för vad man kan göra med sin webbplats när man använder WordPress?

WordPress är en kraftfull plattform med många möjligheter, men det finns också vissa begränsningar för vad man kan göra, särskilt när det gäller serverkapacitet och säkerhet. Användare bör överväga sina specifika behov och krav innan de väljer att använda WordPress som sin webbtjänst.