Shopify Sverige: En fullständig genomgång med 6 tips (2024)

Skriven av

Axel

Publicerad

Shopify Sverige
Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

Shopify har blivit och kommer att förbli ett världsfenomen på den globala e-handelsmarknaden. Företaget har över 500 000 nätbutiker och användare i 180 länder. Detta innebär att Shopify förmodligen är den mest populära e-handelsplattformen i världen.

För ett tag sedan började Shopify också investera på den svenska marknaden och är förmodligen redan det mest attraktiva och populära alternativet bland e-handlare på den svenska marknaden.

Shopify-lösningen har också varit vår favoritplattform sedan starten av flera olika skäl. Det är dessa som vi ska titta närmare på i den här granskningen. Shopify erbjuder en användbar plattform som gör det möjligt att designa, driva och anpassa en onlinebutik efter dina exakta preferenser.

Shopify har lyckats kombinera användarvänlighet och modern teknik. Resultatet är en av de mest raffinerade produkterna på marknaden.

Plattformen är baserad på en komplett lösning som är enkel att använda även för nybörjare. (Shopify har vunnit förtroende och erkännande hos särskilt oerfarna och tekniskt okunniga användare.) 

Dessutom anses plattformen vara ett av de mest skalbara systemen på marknaden. Plattformen passar både från individuella grönare i Sverige, till startups och stora internationella e-handelsföretag.

 logo

Mest populära e-handelsplattformarna i världen!

När försäljningen och verksamheten växer kommer nya behov att dyka upp. Du vill utöka med nya funktioner, lägga till fler språk, valutor, kundklubbar, betygssystem och mycket, mycket mer. Även här har Shopify lyckats behålla befintliga användare och attrahera nya genom att erbjuda servicepaket som passar e-handlare, oavsett i vilket skede de befinner sig.

Några av de mer välkända företagen på den internationella e-handelsmarknaden som använder plattformen är: Candy Crush Saga, Pepsi, Kew Gardens, Budweiser, KKW Beauty, The Economist, Tesla, Nescafe och Red Bull.

“En välfungerande strategi som Shopify har implementerat har varit att dela framgången med partners.”

I en värld som ständigt förändras är det viktigt att ligga i framkant och erbjuda användarna de senaste tekniska lösningarna och innovationerna på marknaden. Därför tillåter Shopify oberoende utvecklare att utveckla nya applikationer och tekniska funktioner som säljs till plattformens användare på egen hand.

På så sätt utvecklas ständigt nya funktioner, konstruktionsmönster, program osv. som har förbättrats av marknaden. Oberoende utvecklare lagrar dessa program och säljer dem på en öppen marknad (Shopify App Market), vilket är mycket positivt för Shopify-användare eftersom plattformen då ständigt uppdateras med nyutvecklade appar och funktioner. På grund av detta väljer många användare att stanna på Shopify under lång tid. Shopify drar också nytta av detta genom att ta ut en procentandel av pengarna för varje såld produkt.

I det här inlägget går vi igenom Shopify för e-handlare på den svenska marknaden. Vi ska titta närmare på plattformens för- och nackdelar och ge rekommendationer om vem plattformen passar för. Vi kan se hur du bör gå snabbt för att börja bygga en webbshop med Shopify.

Här kan du testa Shopify Sverige kostnadsfritt.

#1 Här är Shopifys främsta för- och nackdelar

Fördelar:

  • Bra plattform för den svenska marknaden. Du kan ange text och produktinformation på svenska. Du kan också ställa in SEK som standardvaluta. Systemet kan hantera svensk skatt, moms m.m.
  • Väl lämpad för nybörjare och små företag samt stora internationella e-handelsföretag.
  • Du får allt du behöver på ett ställe (SSL, domän, webbhotell, support, funktionalitet, etc.).
  • Multichannel: Sälj via Facebook, Instagram och Pinterest
  • Bästa systemet för alla som vill sälja via dropshipping. Som användare av plattformen kan du få tillgång till hundratusentals produkter gratis genom gratistjänsten Oberlo.
  • Du kan sälja obegränsat med produkter.
  • Bättre och fler funktioner än något jämförbart alternativ (du kan skicka presentkort, använda rabattkoder och mycket mer).
  • Bra systemstöd för sökmotoroptimering.
  • Plattformen har fler betalningslösningar än något annat jämförbart system på den svenska marknaden. (Till exempel PayPal, Swish, MasterCard och Klarna).
  • Bäst pris. Det finns ingen plattform som ger dig samma summa för samma pris. (Många andra system använder “dolda kostnader”, dvs priserna verkar låga när du registrerar dig, men då kan det finnas dolda kostnader för vissa funktioner vilket gör att det inte blir så billigt ändå). Det finns dock inga dolda kostnader på Shopify, och det är därför ett bättre val. (Shopifys enklaste servicepaket “Basic” lämpar sig för uppstart, och du behöver troligen inte uppgradera till ett bättre paket. Läs mer om priser och vad som ingår i respektive servicepaket här.
  • Systemet är mer komplett än något annat system på den svenska marknaden. Systemet är till exempel integrerat med Shopify POS. (Du kan hantera försäljning från både fysiska butiker och elektroniskt i ett enda system.)
  • Bra och tillgänglig kundservice (24/7 via telefon, mail och chatt).
  • Du kan hantera onlinebutiken direkt från din telefon.
  • Du kan testa plattformen kostnadsfritt (14 dagar) utan att ange känslig information (kreditkort, etc.).

Nackdelar:

  • Den största nackdelen med Shopify i Sverige är att det tillkommer en transaktionsavgift på din försäljning, som endast gäller om du inte använder Shopify Payments (som för närvarande bara är tillgängligt på vissa marknader, och som inte kan användas i Sverige ännu). Här kan du läsa mer om betalningslösningar för Sverige.

Avgiften är relativt hög på 2,9% per transaktion/såld vara för det billigaste paketet “Basic”, men för småföretagare och nystartade företag är denna prismodell i sig ändå en bra lösning eftersom företag med låg omsättning oftast har fördelen av att betala en låg fast kostnad och en rörlig kostnad på den faktiska omsättningen.

Motsatsen gäller förstås för stora företag med hög omsättning där det är bättre med en hög fast avgift och en transaktionsavgift.

Den goda nyheten här är att stora företag vanligtvis använder Shopify Plus, som bara har ett påslag på 0,25 % per transaktion. Det finns även tjänstepaket för medelstora företag där transaktionsavgifterna är lägre (“Advanced”: 2,4 % och “Shopify”: 2,6 %).

 logo

Mest populära e-handelsplattformarna i världen!

Här kan du läsa mer om vilka länder förutom Sverige som berörs av transaktionsavgiften.

  • Systemets bloggfunktion är dålig: En nackdel som verkligen inte är avgörande när man ska välja en e-handelsplattform är att Shopify har en usel bloggredigerare.

För att vara en av de modernaste plattformarna i världen borde de ha kunnat erbjuda en bättre bloggredigeringsfunktion. Många användare väljer därför att köpa och ladda ner en bättre bloggfunktion på appmarknaden.

  • Det finns få designmallar att välja mellan. Även om systemet kommer med hundratals “themes” (teman) och nya ständigt tillkommer, är urvalet av gratis designmallar begränsat. Många användare väljer därför att betala för ett tema eftersom utbudet av kostnadsfria mallar är så begränsat. Ett icke-gratis tema kostar cirka 50–170 USD (engångskostnad).

#2 Bästa plattformen för multichannel

Det har blivit allt viktigare att erbjuda kunderna en smidig shoppingupplevelse, oavsett om de handlar i en fysisk butik, på nätet eller på annat håll.

Det är här som Shopify utmärker sig. Du kan integrera din webbutik och sälja via många olika kanaler där du möter dina kunder. 

Med Shopify har du möjlighet att ansluta till försäljning via Instagram, Facebook, Pinterest osv. Kunden får en liknande köpupplevelse oavsett kanal. Men det blir också lättare för dig att hantera flöden, statistik, kundklubbar, skatter osv. på ett och samma ställe.

Att kunna erbjuda kunden en sömlös shoppingupplevelse är något som inte bara är en utmaning för stora, ledande e-handelsaktörer.

Det är inte ovanligt att företag använder olika typer av system för olika ändamål som integreras med varandra. Därför blir det svårt att hantera olika försäljningskanaler och kontaktpunkter. Shopify är däremot en helhetslösning, vilket är en stor fördel för dem som väljer att använda plattformen från början.

Allt du vill kunna göra med din webbutik har du tillgång till på ett ställe. Med Shopify kan du hantera alla populära försäljningskanaler efter behov. 

Här är några av de mest populära tjänsterna:

Facebook

Du kan koppla din profil eller sida på Facebook till din webbshop på kort tid. Via en butiksknapp kan de som följer eller gillar din Facebook-sida komma åt dina produktkategorier.

Din webbutik kommer därmed att vara dubbelexponerad. Integrationen gör att du inte behöver lägga tid på att manuellt mata in data, priser etc. Allt laddas ner automatiskt från din webbshop.

Instagram

Precis som på Facebook kommer plattformen med ett bra stöd för att se kontrollera försäljning via Instagram.

Instagram har i dag fler än en miljard användare i månaden. Genom att använda denna e-handelsplattform kan du koppla dina produkter från din webbshop till dina Instagrambilder genom att använda så kallade “taggar”.

Integrerat lösning för Point of Sale – POS

Detta är en fantastisk förmån som gör att du kan sälja och hantera fysiska produkter parallellt med försäljning genom din webbshop. Det finns förmodligen ingen skandinavisk plattform som kan ge dig den här typen av helhetslösningar.

Bra men enkel köpknapp

“The Devil is in the detail” och “Retail is Detail” är två vanliga uttryck inom detaljhandel och distansförsäljning. En löjligt enkel funktion som uppskattas av Shopify-användarna är den så kallade “köpknappen”.

Knappen är ett bra och enkelt verktyg för att öka konverteringsgraden. Du kan placera knappen i startpunkten oavsett var dina artiklar finns på internet, och den kommer att ha en positiv inverkan på impulsköp. Du kan också använda knappen när du vill marknadsföra artiklar på bloggar och hemsidor.

Detta är en löjligt enkel funktion som har visat sig öka försäljningen avsevärt för dem som använder den. Tjänsten ingår i alla planer utan extra kostnad. Du kan också anpassa knappens layout med dina egna färger osv.

Världens största internetbaserade marknadsplats – Amazon

Amazon vinner mark även i Norden och kommer sannolikt att få en radikal inverkan på den svenska detaljhandeln på nätet. Företaget anses vara världens största marknadsplats för onlinehandel.

Det är inte lätt att säga hur stor inverkan Amazon kommer att ha på den svenska marknaden, men vi rekommenderar att du väljer en e-handelsplattform som redan är integrerad med Amazons plattform sedan tidigare. Shopify, liksom flera andra världsledande plattformar, är integrerade med Amazons marknadsplats.

Kompatibel med appar som Messenger och Pinterest

Både Messenger och Pinterest är kanaler som är konfigurerade för användning med Shopify. Särskilt Pinterest är en bra kanal för att testa produkter och känna av pulsen på den internationella marknaden. 

Messenger är en av många chattappar där användare kan skicka produkter mellan varandra i privata meddelanden. 

Skillnaden med produkter som delas via Shopify är att produktinformation och bilder komprimeras på ett estetiskt sätt, till skillnad från produkter som delas via en vanlig länk. I övrigt anses konverteringsgraden vara relativt hög för produkter som skickas via privata meddelanden.

#3 Får jag webbhotell på köpet?

Shopify är en komplett lösning som har allt du behöver på ett och samma ställe. Oavsett vilket tjänstepaket du väljer ingår webbhotell kostnadsfritt. Du kan också skaffa ett domännamn via plattformen.

Du kan registrera en gratis domän till att börja med (kostnadsfria “subdomäner” är bra för att testa plattformen innan du bestämmer dig). När och om du är säker på att du vill fortsätta använda plattformen kan du registrera din egen domän (“toppdomän”).

Sammantaget anses plattformen vara en av de bästa när det gäller hastighet, tillgänglighet och säkerhet. Plattformen har en egen CDN (en viktig teknisk tjänst som gör att din hemsida laddas snabbt oavsett var i världen din hemsida finns eller var i världen dina kunder befinner sig).

Här hittar du mer information om plattformens CDN och webbhotell.

#4 Är plattformen bättre för Sverige än andra alternativ på marknaden?

Vi har tidigare testat ett antal olika plattformar för dem som vill starta en webbshop, och det finns verkligen många att välja mellan. Ett alternativ som är bäst för en person är inte alltid bäst för en annan.

Shopify jämförs ofta med BigCommerce och/eller Volusion. Dessa system finns dock knappt på den svenska marknaden.. För dem som vill sälja på den svenska marknaden är det bättre att använda en tjänst som används av många andra användare. 

Vi rekommenderar alltid att du väljer en plattform som inte redan har testats av många andra e-handlare på din marknad. BigCommerce och Volusion har jag aldrig testat själv, men det beror på att de knappt finns här i Sverige

Vilka andra e-handelsplattformar är bäst för Sverige?

  • Wix: Detta är en enklare men också billigare produkt. Vi rekommenderar Wix till alla som vill skapa en blogg eller hemsida, och som samtidigt kommer ha möjlighet att skapa en webbshop och sälja produkter via plattformen. Liksom Shopify är Wix en populär plattform i Sverige.

Läs mer om Wix här.

  • WooCommerce: Detta är en mer komplicerad plattform, men anses vara en av de ledande plattformarna i världen. WooCommerce är ett bra alternativ för den som har mer teknisk expertis.

Plattformen är inte lämplig för nybörjare. Även mer erfarna e-handlare som använder WooCommerce behöver investera mer tid i att bygga sin webbutik med denna plattform. 

Fördelen med WooCommerce är att du får en högre grad av flexibilitet än med en heltäckande lösning (till exempel Shopify), men du måste även skaffa ett eget webbhotell, SSL, CMS mm.

#5 Shopify-Plus för riktigt stora företag

Våra guider och artiklar riktar sig främst till grundare och nystartade företag. För riktigt stora företag är det ibland värt att ta hjälp av externa konsulter när du byter eller köper en e-handelsplattform.

Större företag har vanligtvis mer komplexa behov än nystartade företag. E-handelssystemet kan behöva integreras med ERP-system och andra system. Här handlar det alltså mycket om vad du redan har för befintliga system, och inte bara om vad du vill uppnå. Därför måste man vanligtvis göra en mer detaljerad kartläggning av befintliga processer och system.

Olika företag kan ha helt olika behov baserat på hur befintliga integrationer ser ut. Det är svårt att peka ut en typ av tjänst som passar alla företag. För större företag kan Shopify Plus dock vara ett intressant alternativ. “Plus” används till exempel av flera välkända internationella företag som Candy Crush Saga, Pepsi, Budweiser, The Economist, Nescafe och Red Bull.

De tjänster som ingår i Plus-planen skiljer sig från de andra planerna. Tjänsterna är utformade för nätbutiker med en omsättning på flera miljoner. “Plus” ger större möjligheter till unik anpassning och dedikerad servicepersonal för att hjälpa kunden. 

Planen är utformad för att hantera stora internationella kunder. Som Plus-kund kan du till exempel hantera fler än 10 000 beställningar per minut och ge obegränsat antal användare tillgång till att hantera webbshoppen.

Här hittar du mer om Shopify Plus och vad som gäller för Plus-kunder i Sverige.

#6 Tydliga och bra betalningstjänster för Sverige

Den som vill fokusera på den svenskamarknaden bör naturligtvis välja en plattform som har bra stöd för de betalningslösningar som används i Sverige. 

Det kan låta självklart, men flera av världens ledande handelsplattformar på nätet är faktiskt inte särskilt väl anpassade till den svenska marknaden.

Det är här Shopify kommer in i bilden, eftersom investeringar och marknadsanpassningar under de senaste åren även har skett på den skandinaviska marknaden. Det finns för närvarande fler än 40 integrerade betaltjänster som plattformsanvändare kan erbjuda sina kunder.

I Sverige kan till exempel Klarna Checkout, PayPal, Swish och MasterCard användas. Via till exempel Mondido kan du också aktivera betalning via faktura, direktbetalning osv.

I övrigt ska nämnas att Shopify är snabba med att introducera möjligheten att använda nya tjänster (inklusive betaltjänster) på marknaden. Eller rättare sagt, plattformen är så stor, så det är naturligt att det tillkommer många nya e-handelstjänster på marknaden som tänker sig integreras med Shopifys plattform.

Oavsett var du vill sälja eller om du börjar sälja på en ny marknad om några år kommer du alltså att ha tillgång till ett stort urval av de mest använda betaltjänsterna som finns i både Sverige och internationellt hos Shopify.

En bra plattform för användning av dropshipping

En anledning till att Shopify är en av de mest använda plattformarna bland amerikanska e-handelsföretag är på grund av att den är väl anpassad för att hantera dropshipping.

Dropshipping är en affärsmodell som innebär att du endast marknadsför och säljer produkter i din webbshop. Logistik (leverans, lager etc.), och oftast kundservice och reklamationer, hanteras av din leverantör. Med dropshipping behöver du inte ta några större risker. Efter att du har sålt en produkt i din webbshop skickas beställningen vidare till din leverantör som slutför leveransen.

Läs mer om hur dropshipping i Sverige fungerar här.

En stor fördel med att använda Shopifys plattform är att du kan använda Oberlo-appen.

Oberlo är en gratis applikation som ger användare tillgång till hundratusentals olika föremål för dropshipping och som samtidigt är utvecklad för användning med Shopify. Du kan till exempel testa marknaden med olika produkter utan att behöva köpa och lagra varorna.

En stor fördel med Oberlo är att tjänsten endast är utvecklad för Shopify. Du kan därför importera produktinformation (bild, produktbeskrivning, mått etc.) direkt till din webbshop med bara några klick.

Så fungerar Oberlo:

  • Oberlo kan användas kostnadsfritt.
  • Tjänsten kan bara användas till webbshoppar som är upprättade i Shopify.
  • Självklart kan du ändra och justera pris och annan produktinformation efter att du har importerat produkterna till webbshoppen.
  • Den viktigaste nackdelen med Oberlo på den svenska marknaden är att många produkter i Oberlos sortiment kan ha långa leveranstider. Detta beror på att de flesta artiklar som är tillgängliga för försäljning via Oberlo kommer från asiatiska leverantörer.

Här finner du mer information om Oberlo.

Sammanfattning:

Shopify är en av de mest populära e-handelsplattformarna i världen.

Plattformen är ett av de bästa alternativen för Sverige och lämpar sig för både nybörjare/uppstartsföretag såväl som erfarna e-handlare och stora, internationella företag.

Några av de viktigaste fördelarna är:

Väl anpassad till Sverige (valuta, språk, betaltjänster, skatter, etc.)

Användarvänlighet i topp: En heltäckande lösning där du får allt serverat på ett ställe. Du kan börja bygga din webbutik från dag 1. (Shopify ger dig allt du behöver.)

Multi-channel: Du kan sälja genom praktiskt taget alla populära försäljningskanaler: Facebook, Instagram och Pinterest. Du kan även hantera försäljning av produkter från fysiska butiker (POS).

Prisvärt alternativ: Du får mycket för pengarna och det finns inga dolda kostnader.

Bättre funktionalitet än jämförbara alternativ.

Shopify kan testas kostnadsfritt (14 dagar). Det är enkelt att registrera och avregistrera sig utan förpliktelser.

star icon

Priser från: $29/månad – $299/månad

star icon

Gratis provperiod: Ja

9.4

Vår bedömning

Fördelar

  • star iconLätt för nybörjare
  • star iconMycket bra urval av tillägg
  • star iconMånga bra abonnemang

Nackdelar

  • star iconNågot höga transaktionsavgifter
  • star iconVissa mallar är lite dyra

Några av de största nackdelarna:

Du bör räkna med att betala en transaktionsavgift, så länge du inte använder Shopify Payments. Avgiften är 2,9 % av transaktionerna.

Dåligt urval av kostnadsfria designmallar. Designmallar som inte är gratis kostar cirka 50–170 USD.

Lycka till!

Ofta ställda frågor om shopify i Sverige

Är Shopify lämpligt för svenska företag som vill sälja produkter internationellt?

Ja, Shopify är lämpligt för svenska företag som vill sälja produkter internationellt. Plattformen stöder flera språk, valutor och internationella fraktalternativ, vilket gör det enkelt för företag att nå kunder över hela världen och erbjuda en smidig köpupplevelse.

Hur mycket kostar det att använda Shopify för att skapa och driva en webbutik i Sverige?

Shopify erbjuder flera olika prisplaner som är anpassade efter olika företagsstorlekar och behov. De har en grundplan som kallas “Basic Shopify” samt mer avancerade planer med ytterligare funktioner och resurser. För att få en exakt kostnad rekommenderas att besöka Shopifys officiella webbplats och jämföra de olika planerna.

Vilka betalningslösningar stöds av Shopify för svenska företag?

Shopify stöder en rad olika betalningslösningar för svenska företag, inklusive Shopify Payments, PayPal, Klarna, Swish och flera andra betalningsleverantörer. Detta gör det enkelt för kunder att betala på det sätt som passar dem bäst och ger företaget möjlighet att acceptera betalningar från både svenska och internationella kunder.

Kan Görahemsida hjälpa mig att skapa och underhålla min Shopify-webbutik?

Ja, Görahemsida kan hjälpa dig att skapa och underhålla din Shopify-webbutik. De erbjuder support och rådgivning genom hela processen, från att välja rätt prisplan och designa din webbutik till att integrera betalningslösningar, marknadsföra din butik och optimera den för sökmotorer.