Wix vs. Elementor: Vilket hemsideprogram är bäst?

Skriven av

Axel

Publicerad

Vi finansieras av våra läsare. Om du köper något via våra länkar får vi en provision.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom:

När du skapar din första hemsida kommer du troligen att göra det med hjälp av en hemsideprogram. En sådan programvara gör att du snabbt och enkelt kan bygga en professionell hemsida utan att behöva programmera eller ha tidigare erfarenhet. Frågan som då uppstår är förstås vilket hemsideprogram du ska använda. 

Ett antal alternativ har dykt upp under de senaste åren – med Wix och Elementor som traditionellt sett är de mest populära. Så det är bara naturligt att vi ställer dem mot varandra i det ultimata testet. För i den här artikeln har vi gjort en omfattande jämförelse för att avgöra vilken av de två lösningarna som erbjuder det bästa alternativet. 

Så om du är på väg att skapa din egen hemsida – eller bara är nyfiken på vilken som gjorde bäst ifrån sig, läs vidare nu!

Wix vs. Elementor: En snabb jämförelse

Har du inte tid att läsa hela vår jämförelse? Det gör inget, för vi har gjort en snabb sammanfattning med de viktigaste punkterna nedan.

KategoriWixElementor
AnvändarvänlighetWix är en otroligt lättanvänd, allt-i-ett-lösning som gör att du kan lansera en professionell webbplats utan att behöva veta något om kod, design eller någon annan aspekt av webbplatsen. Elementor är en WordPress-plugin som kan vara lite knepig att installera. Men när du väl har installerat den har du en enkel drag-och-släpp-lösning, som det finns otaliga guider för på nätet. 
Design och anpassningWix erbjuder fler än 800 olika mallar som gör att du kan hitta en färdig design för din hemsida.Elementor har ett litet urval av färdiga element, men det mesta är baserat på element. Du kan köpa Elementor-mallar online som du kan ladda upp direkt till din hemsida. 
Applikationer och tilläggWix Marketplace ® har ett brett utbud av funktioner och tillägg som gör det enkelt att lägga till olika funktioner på din hemsida.Elementor är ett tillägg och har därför inte tillgång till andra tillägg. WordPress erbjuder dock ett stort antal tillägg som är kompatibla med Elementor. 
eCommerceWix erbjuder en tilläggsmodul som gör att du kan lägga till en nätbutik på din befintliga Wix-hemsida. Elementor är kompatibelt med WooCommerce som är en av de mest flexibla lösningarna för webbshoppar som bygger på wordpress CMS. 
BloggningMed Wix kan du enkelt publicera nya inlägg på din hemsida så att du kan uppdatera med nytt innehåll kontinuerligt. Som tillägg finns det inga direkta publiceringsmöjligheter genom Elementor som plattform. 
SEOWix ger dig grundläggande tillgång till SEO-verktyg som gör att du kan skapa en tydlig strategi för din hemsida. Lite förenklat jämfört med till exempel Yoast och andra SEO-verktyg. Elementor kräver att du har ett tillägg som Yoast eller liknande installerat om du vill ändra SEO-informationen på din webbplats. 
Löpande underhållWix fungerar som en sluten plattform, vilket innebär att företaget självt tar ansvar för alla uppdateringar av hemsidor som byggs med deras tjänst. Elementor är bara en del av din hemsida, vilket innebär att du ansvarar för att uppdatera program, webbsidor och annat innehåll som finns på ditt webbhotell. 
KundserviceWix har kundsupport dygnet runt och ett brett utbud av artiklar som hjälper dig att hitta den bästa lösningen på ditt problem.Elementor har en kundtjänst dygnet runt för betalande kunder och ett stort forum där du kan kommunicera med andra användare. 
PrisWix planer börjar på så lite som 4,5 dollar per månad och innehåller allt du behöver för att bygga din webbplats från grunden. Priset för Elementor börjar på cirka 59 dollar per år, men du måste också köpa en domän, webbhotell och eventuellt en design för din hemsida. 
Är du redo att börja?Prova Wix nuProva Elementor nu

Var får du mest valuta för pengarna?

En viktig utgångspunkt är alltid att välja den tjänst som ger dig mest värde för pengarna. Det är dock bra att notera att Elementor och Wix är två mycket olika tjänster. Den första är ett tillägg vilket innebär att du behöver ett CMS + hosting, medan den andra är en allt-i-ett-lösning. 

Om du bestämmer dig för att prova Elementor kommer du att ådra dig ett antal kostnader innan din hemsida är klar. Först måste du köpa en domän, sedan webbhotell och slutligen installera Elementor. Om du väljer Wix får du allt detta inkluderat i din prenumeration, vilket innebär att du snabbt kan börja designa din hemsida. Kort sagt är Wix det företag som ger mest valuta för pengarna av de två. 

Vilken plattform är mest användarvänlig?

Båda tjänsterna är utformade för att göra det enkelt att skapa en professionell hemsida. De använder enkla drag-and-drop-element, men Wix är lite mer användarvänligt. Eftersom allt ingår i deras plattform kan du följa den integrerade steg-för-steg-guiden från A till Z. 

Om du däremot använder Elementor måste du ställa in allting själv, hitta kompatibla mallar och sedan skapa designen. Deras plattform har visserligen många guider och resurser, men det är lite mer tekniskt att ställa in den första gången. Du måste också konvertera vissa element på vägen, så det är bra att veta vad du gör. 

Utseende och anpassning

Både Wix och Elementor är otroligt flexibla och du kan designa en canvas precis som du vill. Det finns väldigt få begränsningar jämfört med vissa andra hemsideprogram. För dig som ska skapa en hemsida innebär detta att du fritt kan placera olika element var du vill för att få en sammanhängande design. 

Elementor som ett WordPress-plugin är dock lite mer flexibelt. Här kan du hitta bokstavligen miljontals teman som enkelt kan anpassas med Elementor. Urvalet är betydligt större än Wix 800+ mallar, och om du väljer att använda en professionell designer kan de koda upp nästan vad som helst. Så segern för utseendet går förmodligen till Elementor som en del av WordPress-atmosfären. 

Applikationer och tillägg

Wix har introducerat sin egen Wix Marketplace® som innehåller hundratals program som är särskilt utformade för Wix-hemsidor. Alla är godkända av Wix eget utvecklingsteam, vilket innebär att endast de bästa programmen som kontrolleras av företaget finns med på marknadsplatsen. För användarna innebär detta att du endast hittar applikationer och tillägg som är kompatibla med Wix system.

Elementor, å andra sidan, är byggt på WordPress CMS, vilket innebär att du får ett mycket mer omfattande utbud av applikationer. Många av dessa publiceras dock av oberoende utvecklare, vilket innebär att du kan ådra dig extra kostnader och säkerhetsrisker genom att integrera dem på din hemsida. Utbudet är mycket större än på Wix, men det finns också en mycket större variation i kvaliteten på de webbplatser du hittar. 

Webbshoppar

Om du lanserar en nätbutik är det viktigt att du kan skapa en snygg design, men också att du har en funktionell backend där du kan styra din butik. Här erbjuder Wix en allt-i-ett-lösning som gör att du kan utöka din webbplats med en funktionell nätbutik från Wix. Detta inkluderar en fullständig backend för lagerkontroll, integration, köp och försäljning och ett antal andra uppgifter. 

Elementor har ingen sådan lösning själv, men de är kompatibla med WooCommerce – kanske den mest populära och flexibla lösningen för webbshoppar. Det betyder att du kan lägga till ett försäljningssystem till en webbplats som du har byggt med Elementor gratis. Om du vill kan du också hitta otaliga mallar som är kompatibla med båda plattformarna, så möjligheterna är praktiskt taget obegränsade. 

Sammanfattning

Både Wix och Elementor erbjuder en utmärkt tjänst som gör det enkelt för nybörjare att bygga en professionell hemsida. Med det sagt är Wix fortfarande förmodligen det bästa alternativet tack vare sin allt-i-ett-lösning. Du får allt du behöver inkluderat i en prenumeration, så du behöver inte ta itu med integration och annat krångel vid sidan om. På så sätt kan du få igång din webbplats snabbare och starta ditt projekt utan störningsmoment. Elementor, å andra sidan, är ett utmärkt verktyg för dem som redan har viss kunskap om WordPress CMS men som vill undvika behovet av kodning när de designar en snygg hemsida.